Harmonogram zajęć
Uniwerystet Licealisty
Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Rok akademicki 2023/2024
lp. |
TEMAT
|
OSOBA PROWADZĄCA
|
DATA
|
GODZINA |
1 |
Wstęp do studiowania czyli ABC życia akademickiego (seminarium) |
dr hab. Joanna Głogowska-Ligus |
13.01.2024 |
9:00-11:45 |
2 |
Epidemiologia chorób cywilizacyjnych |
dr Klaudia Oleksiuk
|
17.02.2024
|
9:00-10:30 wykład 10:45-13:00 ćwiczenia SALA nr 8 |
3 |
Zdrowie środowiskowe. Czy jakość środowiska może wpływać na nasze zdrowie?
|
dr Monika Rusin |
24.02.2024 |
9:00-11:15 ćwiczenia 11:30-13.00 seminarium SALA nr 8 |
4 |
Eksperymenty w kuchni. Mięśnie mąki - czym jest gluten i czy trzeba się go bać? Kuchnia molekularna |
dr Gabriela Wanat-Kańtoch |
02.03.2024 |
9:00-9:45 wykład 10:00-13:45 ćwiczenia ZABRZE SALA nr A15 |
5 |
Substancje nieodżywcze w żywności (ćwiczenia odbędą się w laboratorium - obowiązkowy fartuch ochronny) |
dr Marta Buczkowska Na ćwiczenia prosimy przynieść próbkę dowolnej herbaty (2 torebki ekspresowej lub ok. 3 g sypanej) |
16.03.2024 |
8:00-10:15 ćwiczenia 10:30-12:00 wykład SALA nr 46 ostatnie piętro |
6 |
Zdrowe żywienie na każdy dzień |
dr Justyna Nowak |
13.04.2024 |
8:00-12:00 wykład+ćwiczenia |
7 |
Wykład: Narzędzia wspomagające podejmowanie decyzji w ochronie zdrowia Warsztaty: Analiza interesariuszy w realizacji programów polityki zdrowotnej |
dr hab. Piotr Romaniuk, prof. SUM dr Krzysztof Kaczmarek |
20.04.2024 |
9:00-9:45 wykład SALA nr 8 10:00-13:00 warsztaty SALA nr 12 |
8 |
Warsztaty kulinarne – zajęcia praktyczne z dietetyki |
dr Agnieszka Bielaszka |
11.05.2024 |
9:00-12:00 ćwiczenia ZABRZE SALA nr A15 |
9 |
Dodatki do żywności. Warsztaty prawidłowewgo czytania etykiet żywnościowych |
dr Gabriela Wanat-Kańtoch |
18.05.2024 |
9:00-9:45 wykład 10:00-13:45 ćwiczenia ZABRZE SALA nr A15 |
10 |
Zaburzenia odżywiania... wczoraj i dziś |
dr Mateusz Grajek |
25.05.2024 |
9:00-11:15 ćwiczenia 11:30-13:00 seminarium SALA nr 8 |
11 |
Egzamin końcowy |
08.06.2024 |
9:00-10:00 |
Plik do pobrania: Harmonogram zajęć
Program zajęć
Uniwerystet Licealisty
Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Rok akademicki 2023/2024
1. Eksperymenty w kuchni. Mięśnie mąki - czym jest gluten i czy trzeba się go bać? Kuchnia molekularna.
Prowadzący: dr n. o zdr. Gabriela Wanat-Kańtoch, dr n. o zdr. Sylwia Jaruga
Czas trwania: 5 godz. (2 godz. wykład +3 godz. ćwiczenia laboratoryjne)
Szczegółowa tematyka:
Wykład:
- Krótka charakterystyka glutenu. Czy musimy go eliminować z diety? Czy da się zastąpić gluten?
Ćwiczenia:
Wykonanie następujących eksperymentów:
- wypłukiwanie glutenu z mąki i obserwacja właściwości glutenu;
- kawior owocowy (dodatek do żywności: agar-agar);
- słodkie jajko sadzone (dodatek do żywności: alginian sodu, karagen);
- banan w polewie czekoladowej (dodatek do żywności: karagen);
- jogurtowe kulki - odwrotna sferyfikacja (dodatek do żywności: alginian sodu);
- lody azotowe (ciekły azot).
2. Dodatki do żywności. Warsztaty prawidłowego czytania etykiet żywnościowych.
Prowadzący: dr n. o zdr. Gabriela Wanat-Kańtoch, dr n. o zdr. Sylwia Jaruga
Czas trwania: 5 godz. (2 godz. wykład +3 godz. ćwiczenia)
Szczegółowa tematyka:
Wykład:
- uzasadnienie technologiczne do stosowania dodatków,
- rodzaje dodatków,
- możliwe oddziaływanie na zdrowie.
Ćwiczenia:
- warsztaty prawidłowego czytania etykiet,
- nowy system znakowania wartości odżywczej nutri-score.
3. Zdrowe żywienie na każdy dzień
Prowadzący: dr n. med. Justyna Nowak
Czas trwania 5 godz. (2 godz. wykład +3 godz. ćwiczenia)
Szczegółowa tematyka:
- Podstawy fizjologii żywienia.
- Omówienie zasad zdrowego żywienia w oparciu o Piramidę Zdrowego Żywienia oraz Talerz Zdrowego Żywienia.
- W części praktycznej planowanie poszczególnych posiłków z uwzględnieniem poszczególnych grup produktów mających znaczenie w racjonalnym żywieniu (ilość posiłków w ciągu dnia, zastosowanie produktów pełnoziarnistych, produktów mlecznych, warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych i innych grup produktów).
4. Warsztaty kulinarne – zajęcia praktyczne z dietetyki
Prowadzący: dr n. med. Agnieszka Bielaszka
Czas trwania: 4 godz. – ćwiczenia
Szczegółowa tematyka:
- Zasady zdrowego odżywiania, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zapobieganie spożywaniu nadmiernych ilości soli i cukru, poprzez stosowanie naturalnych zmienników.
- Warsztaty kulinarne przeprowadzone będą w grupach w czasie których uczniowie: zapoznają się z przygotowaniem zdrowych napojów, oraz przekąsek, poznają nowoczesny sprzęt i urządzenia pracowni technologicznej.
- Warsztaty kulinarne zakończy degustacja i ocena organoleptyczna przygotowanych potraw.
5. Zdrowie środowiskowe. Czy jakość środowiska może wpływać na nasze zdrowie?
Prowadzący dr. n. med. Monika Rusin
Czas trwania: 5 godz. (2 godz. wykład + 3 godz. ćwiczenia)
Szczegółowa tematyka:
Wykład:
- wprowadzenie do tematyki zdrowia środowiskowego,
- drogi narażenia na substancje toksyczne obecne w środowisku bytowania człowieka,
- sposoby ograniczenia narażenia na ksenobiotyki.
Ćwiczenia laboratoryjne:
- obecność mikroplastiku w kosmetykach oraz przedmiotach codziennego użytku - doświadczenia
- badanie odczynu pH różnych roztworów, w szczególności cieczy spożywczych oraz stosowanych w gospodarstwie domowym, za pomocą różnych metod (pH-metru, papierków lakmusowych oraz wywaru z czerwonej kapusty)
6. Zaburzenia odżywiania... wczoraj i dziś
Prowadzący: dr n. o zdr. Mateusz Grajek
Czas trwania: 5 godz. (2 godz. seminarium + 3 godz. ćwiczeń)
Szczegółowa tematyka:
Seminarium:
1. Wprowadzenie do tematyki starych i nowych zaburzeń odżywiania (klasyfikacja i charakterystyka).
2. Profil psychologiczny osoby z zaburzeniami odżywiania.
3. Zapobieganie, rozpoznawanie i leczenie zaburzeń odżywiania.
Ćwiczenia:
1. Słów kilka o emocjach. Czy jedzenie może być emocjonalne?
1. Możliwości diagnostyczne w zaburzeniach odżywiania, czyli czym jest psychometria.
2. Psychodietetyka jako droga do korygowania błędów żywieniowych.
3. Siła motywacji i komunikacji - rozmowa kluczem do zrozumienia drugiego człowieka.
7. Wykład: Narzędzia wspomagające podejmowanie decyzji w ochronie zdrowia
Warsztaty: Analiza interesariuszy w realizacji programów polityki zdrowotnej
Prowadzący: dr hab. Piotr Romaniuk, prof. SUM
Czas trwania: 5 godz. (1 godz. wykład +4 godz. ćwiczenia)
Prowadzący: dr n. med. Krzysztof Kaczmarek
Czas trwania: 4 godz. ćwiczeń
Szczegółowa tematyka:
- Wdrażanie działań z zakresu polityk publicznych, w tym polityki zdrowotnej i ochrony zdrowia, zawsze wiąże się z koniecznością uwzględnienia interesów różnych aktorów życia społecznego. Interesy te mogą dotyczyć zróżnicowanych obszarów: politycznego, ekonomicznego, finansowego, społecznego. Mogą także być względem siebie sprzeczne, skutkując zróżnicowaniem postaw zaangażowanych aktorów (interesariuszy) względem przygotowywanego działania czy projektu. Właściwe rozeznanie poszczególnych interesów oraz wynikających z nich postaw poszczególnych interesariuszy jest kluczowe z punktu widzenia budowania poparcia dla przygotowywanych działań, a w dalszej perspektywie - maksymalizacji szans powodzenia danego projektu.
- Warsztaty obejmować będą prezentację podstawowych metod i narzędzi służących wykonywaniu analizy interesariuszy, a także zajęcia praktyczne w formie gier symulacyjnych z bezpośrednim udziałem uczestników warsztatów, nadającą im atrakcyjną i angażującą formę.
8. Substancje nieodżywcze w żywności.
Prowadzący: dr n. o zdr. Marta Buczkowska
Czas zajęć: 5 godz. (2 godz. wykład + 3 godz. ćwiczeń)
Szczegółowa tematyka:
Wykład:
- Czym są substancje nieodżywcze? Jakie mają działanie? Krótka charakterystyka glikoalkaloidów, glikozydów cyjanogennych, szczawianów i substancji wolotwórczych.
Ćwiczenia:
- Oznaczanie rozpuszczalnych szczawianów obecnych w naparach popularnych używek (różne herbaty, kawy).
9. Epidemiologia chorób cywilizacyjnych
Prowadzący: dr n. med. Klaudia Oleksiuk
Czas zajęć: 5 godz. (2 godz. seminarium +3 godz. ćwiczeń)
Szczegółowa tematyka:
- Choroby cywilizacyjne – wyjaśnienie pojęcia, przykłady chorób i ich rozpowszechnienie w Polsce i na świecie.
- Ogólna charakterystyka, częstość występowania, przyczyny i profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
- Etiopatogeneza, epidemiologia, diagnostyka, terapia oraz profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Otyłość jako epidemia XXI wieku.
- Depresja jako współczesny problem zdrowia psychicznego. Dostępne dane i prognozy na temat zdrowia psychicznego. Depresja, a świadomość społeczna.
- Dlaczego cukrzyca uważana jest za chorobę cywilizacyjną?
- Rozwój cywilizacyjny, a wzrost zapadalności na choroby nowotworowe.
10. Wstęp do studiowania czyli ABC życia akademickiego
Prowadzący: dr hab. Joanna Głogowska-Ligus
Czas zajęć: 3 godz. seminarium
Plik do pobrania: Program Zajęć