organizacja zajęć

Harmonogram zajęć

Uniwerystet Licealisty

Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Rok akademicki 2023/2024

lp.

TEMAT

OSOBA PROWADZĄCA

DATA

GODZINA

1

Wstęp do studiowania czyli ABC życia akademickiego (seminarium)

dr hab. Joanna Głogowska-Ligus

13.01.2024

9:00-11:45

2

Epidemiologia chorób cywilizacyjnych

dr Klaudia Oleksiuk

 

17.02.2024

 

9:00-10:30 wykład

10:45-13:00 ćwiczenia

SALA nr 8

3

Zdrowie środowiskowe. Czy jakość środowiska może wpływać na nasze zdrowie?

 

dr Monika Rusin

24.02.2024

9:00-11:15 ćwiczenia

11:30-13.00 seminarium

SALA nr 8

4

Eksperymenty w kuchni. Mięśnie mąki - czym jest gluten i czy trzeba się go bać? Kuchnia molekularna

dr Gabriela Wanat-Kańtoch

02.03.2024

9:00-9:45 wykład

10:00-13:45 ćwiczenia
(6 h)

ZABRZE

SALA nr A15

5

Substancje nieodżywcze w żywności

 (ćwiczenia odbędą się w laboratorium - obowiązkowy fartuch ochronny)

dr Marta Buczkowska

Na ćwiczenia prosimy przynieść próbkę dowolnej herbaty

(2 torebki ekspresowej lub ok. 3 g  sypanej)

16.03.2024

8:00-10:15 ćwiczenia

10:30-12:00 wykład

SALA nr 46

ostatnie piętro

6

Zdrowe żywienie na każdy dzień

dr Justyna Nowak

13.04.2024

8:00-12:00

wykład+ćwiczenia

7

Wykład: Narzędzia wspomagające podejmowanie decyzji w ochronie zdrowia

Warsztaty: Analiza interesariuszy w realizacji programów polityki zdrowotnej

dr hab. Piotr Romaniuk,

prof. SUM

dr Krzysztof Kaczmarek

20.04.2024

9:00-9:45 wykład

SALA nr 8

10:00-13:00 warsztaty

SALA nr 12

8

Warsztaty kulinarne – zajęcia praktyczne z dietetyki

dr Agnieszka Bielaszka

11.05.2024

9:00-12:00 ćwiczenia

ZABRZE

SALA nr A15

9

Zaburzenia odżywiania... wczoraj i dziś

dr Mateusz Grajek

18.05.2024

9:00-11:15 ćwiczenia

11:30-13:00 seminarium

SALA nr 8

10

Dodatki do żywności. Warsztaty prawidłowewgo czytania etykiet żywnościowych

dr Sylwia Jaruga-Sękowska

25.05.2024

9:00-9:45 wykład

10:00-13:45 ćwiczenia

ZABRZE

SALA nr A15

11

Egzamin końcowy

08.06.2024

9:00-10:00

 

Plik do pobrania: Harmonogram zajęć


 

Program zajęć

Uniwerystet Licealisty

Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Rok akademicki 2023/2024

 

1. Eksperymenty w kuchni. Mięśnie mąki - czym jest gluten i czy trzeba się go bać? Kuchnia molekularna.

Prowadzący: dr n. o zdr. Gabriela Wanat-Kańtoch, dr n. o zdr. Sylwia Jaruga

Czas trwania: 5 godz. (2 godz. wykład +3 godz. ćwiczenia laboratoryjne)

Szczegółowa tematyka:

Wykład:

  • Krótka charakterystyka glutenu. Czy musimy go eliminować z diety? Czy da się zastąpić gluten?

Ćwiczenia:

Wykonanie następujących eksperymentów:

  • wypłukiwanie glutenu z mąki i obserwacja właściwości glutenu;
  • kawior owocowy (dodatek do żywności: agar-agar);
  • słodkie jajko sadzone (dodatek do żywności: alginian sodu, karagen);
  • banan w polewie czekoladowej (dodatek do żywności: karagen);
  • jogurtowe kulki - odwrotna sferyfikacja (dodatek do żywności: alginian sodu);
  • lody azotowe (ciekły azot).

 

2. Dodatki do żywności. Warsztaty prawidłowego czytania etykiet żywnościowych.

Prowadzący: dr n. o zdr. Gabriela Wanat-Kańtoch, dr n. o zdr. Sylwia Jaruga

Czas trwania: 5 godz. (2 godz. wykład +3 godz. ćwiczenia)

Szczegółowa tematyka:

Wykład:

  • uzasadnienie technologiczne do stosowania dodatków,
  • rodzaje dodatków,
  • możliwe oddziaływanie na zdrowie.

Ćwiczenia:

  • warsztaty prawidłowego czytania etykiet,
  • nowy system znakowania wartości odżywczej nutri-score.

 

3. Zdrowe żywienie na każdy dzień

Prowadzący: dr n. med. Justyna Nowak

Czas trwania 5 godz. (2 godz. wykład +3 godz. ćwiczenia)

Szczegółowa tematyka:

  • Podstawy fizjologii żywienia.
  • Omówienie zasad zdrowego żywienia w oparciu o Piramidę Zdrowego Żywienia oraz Talerz Zdrowego Żywienia.
  • W części praktycznej planowanie poszczególnych posiłków z uwzględnieniem poszczególnych grup produktów mających znaczenie w racjonalnym żywieniu (ilość posiłków w ciągu dnia, zastosowanie produktów pełnoziarnistych, produktów mlecznych, warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych i innych grup produktów).

 

4. Warsztaty kulinarne – zajęcia praktyczne z dietetyki

Prowadzący: dr n. med. Agnieszka Bielaszka

Czas trwania: 4 godz. – ćwiczenia

Szczegółowa tematyka:

  • Zasady zdrowego odżywiania, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zapobieganie spożywaniu nadmiernych ilości soli i cukru, poprzez stosowanie naturalnych zmienników.
  • Warsztaty kulinarne przeprowadzone będą w grupach w czasie których uczniowie: zapoznają się z przygotowaniem zdrowych napojów, oraz przekąsek,  poznają nowoczesny sprzęt i urządzenia pracowni technologicznej.
  • Warsztaty kulinarne zakończy degustacja i ocena organoleptyczna przygotowanych potraw.

 

5. Zdrowie środowiskowe. Czy jakość środowiska może wpływać na nasze zdrowie?

Prowadzący dr. n. med. Monika Rusin

Czas trwania: 5 godz. (2 godz. wykład + 3 godz. ćwiczenia)

Szczegółowa tematyka:

Wykład:

  • wprowadzenie do tematyki zdrowia środowiskowego,
  • drogi narażenia na substancje toksyczne obecne w środowisku bytowania człowieka,
  • sposoby ograniczenia narażenia na ksenobiotyki.

Ćwiczenia laboratoryjne:

  • obecność mikroplastiku w kosmetykach oraz przedmiotach codziennego użytku - doświadczenia
  • badanie odczynu pH różnych roztworów, w szczególności cieczy spożywczych oraz stosowanych w gospodarstwie domowym, za pomocą różnych metod (pH-metru, papierków lakmusowych oraz wywaru z czerwonej kapusty)

 

6. Zaburzenia odżywiania... wczoraj i dziś

Prowadzący: dr n. o zdr. Mateusz Grajek

Czas trwania: 5 godz. (2 godz. seminarium + 3 godz. ćwiczeń)

Szczegółowa tematyka:

Seminarium:
1. Wprowadzenie do tematyki starych i nowych zaburzeń odżywiania (klasyfikacja i charakterystyka).
2. Profil psychologiczny osoby z zaburzeniami odżywiania.
3. Zapobieganie, rozpoznawanie i leczenie zaburzeń odżywiania.

Ćwiczenia:
1. Słów kilka o emocjach. Czy jedzenie może być emocjonalne?
1. Możliwości diagnostyczne w zaburzeniach odżywiania, czyli czym jest psychometria.
2. Psychodietetyka jako droga do korygowania błędów żywieniowych.
3. Siła motywacji i komunikacji - rozmowa kluczem do zrozumienia drugiego człowieka.

 

7. Wykład: Narzędzia wspomagające podejmowanie decyzji w ochronie zdrowia

Warsztaty: Analiza interesariuszy w realizacji programów polityki zdrowotnej

Prowadzący: dr hab. Piotr Romaniuk, prof. SUM

Czas trwania: 5 godz. (1 godz. wykład +4 godz. ćwiczenia)

Prowadzący: dr n. med. Krzysztof Kaczmarek

Czas trwania: 4 godz. ćwiczeń

Szczegółowa tematyka:

  • Wdrażanie działań z zakresu polityk publicznych, w tym polityki zdrowotnej i ochrony zdrowia, zawsze wiąże się z koniecznością uwzględnienia interesów różnych aktorów życia społecznego. Interesy te mogą dotyczyć zróżnicowanych obszarów: politycznego, ekonomicznego, finansowego, społecznego. Mogą także być względem siebie sprzeczne, skutkując zróżnicowaniem postaw zaangażowanych aktorów (interesariuszy) względem przygotowywanego działania czy projektu. Właściwe rozeznanie poszczególnych interesów oraz wynikających z nich postaw poszczególnych interesariuszy jest kluczowe z punktu widzenia budowania poparcia dla przygotowywanych działań, a w dalszej perspektywie - maksymalizacji szans powodzenia danego projektu.
  • Warsztaty obejmować będą prezentację podstawowych metod i narzędzi służących wykonywaniu analizy interesariuszy, a także zajęcia praktyczne w formie gier symulacyjnych z bezpośrednim udziałem uczestników warsztatów, nadającą im atrakcyjną i angażującą formę.

 

8. Substancje nieodżywcze w żywności.

Prowadzący: dr n. o zdr. Marta Buczkowska

Czas zajęć: 5 godz. (2 godz. wykład + 3 godz. ćwiczeń)

Szczegółowa tematyka:

Wykład:

  • Czym są substancje nieodżywcze? Jakie mają działanie? Krótka charakterystyka glikoalkaloidów, glikozydów cyjanogennych, szczawianów i substancji wolotwórczych.

Ćwiczenia:

  • Oznaczanie rozpuszczalnych szczawianów obecnych w naparach popularnych używek (różne herbaty, kawy).

 

9. Epidemiologia chorób cywilizacyjnych

Prowadzący: dr n. med. Klaudia Oleksiuk

Czas zajęć: 5 godz. (2 godz. seminarium +3 godz. ćwiczeń)

Szczegółowa tematyka:

  1. Choroby cywilizacyjne – wyjaśnienie pojęcia, przykłady chorób i ich rozpowszechnienie w Polsce i na świecie.
  2. Ogólna charakterystyka, częstość występowania, przyczyny i profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
  3. Etiopatogeneza, epidemiologia, diagnostyka, terapia oraz profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
  4. Otyłość jako epidemia XXI wieku.
  5. Depresja jako współczesny problem zdrowia psychicznego. Dostępne dane i prognozy na temat zdrowia psychicznego. Depresja, a świadomość społeczna.
  6. Dlaczego cukrzyca uważana jest za chorobę cywilizacyjną?
  7. Rozwój cywilizacyjny, a wzrost zapadalności na choroby nowotworowe.

 

10. Wstęp do studiowania czyli ABC życia akademickiego

Prowadzący: dr hab. Joanna Głogowska-Ligus

Czas zajęć: 3 godz. seminarium

 

Plik do pobrania: Program Zajęć

 

Deklaracja dostępności